Ca sa fie ca in povesti voi incepe astfel:

Pe-acest picior de plai cu gura de rai, in zilele noastre (anul de gratie 2012 d.H.), toata lumea este panicata ca se asculta telefoanele. Acum, intre noi fie vorba, alimentarea acestei spaime nu face decat sa aduca prejudicii economiei nationale prin efectul de micsorare a profitului triadei GSM care actioneaza pe plan local. ( Cred ca ei ar trebui sa fie primii care sa reactioneze impotriva acestei practici, fiind direct interesati sa se comunice: Consumi minute, bagi credit!)

Problema asta cu ascultatul telefonelor insa nu e una noua. Numai instrumentul asta numit telefon e nou. Problema este veche, inca dinainte de a se fi inventat omul si descoperit radiofrecventa.

Istoria ascultatului e asa de veche ca inca nu-mi dau seama daca nu cumva e mai batrana decat prostitutia, ori au aparut in acelasi timp.

Primele dovezi despre ascultatul altora vin din timpul cand mohicanii puneau urechea la pamant si ascultau cati navaho navalesc din ce directie, cu cati cai, cate potcoave au. Tot pe vremea aceea exista obiceiul ascultatului vantului, care aducea la urechile celor interesati cele mai fine soapte.  Ca si acum, nu toata lumea avea privilegiul de a lua cunostinta de comunicarile ce se faceau intre parti fara a fi de fata. Azi iti trebuie anumite echipamente. Pe vremea aceea trebuia sa te nasti cu un auz fin care sa-ti asigure postul de ascultator sef.

Pe masura ce oamenii s-au civilizat si tehnologia a avansat, povestea cu ascultatul a capatat noi directii. Astfel se practica lipitul urechii de sina ca sa stii daca si in cat timp vine trenul.  Concentrarea populatiei in blocuri a condus la dezvoltarea ascultarii: acultarea cu paharul lipit de peretele vecinului, taman cand acesta isi batea nevasta, ascultarea la usa vecinului cand tocmai i-a venit in vizita sectoristul, ascultatul pe balcon cand vecinul isi aeriseste sufrageria. Descoperirea vizorului de usa a dus la inventarea supravegherii vizuale ( bunica supravegherii video). Ca si importanta, aceste forme de ascultare si monitorizare puteau asigura monitorului, functie de unde varsa informatia si cat interes prezenta, un loc in fata la coada la lapte sau 100 de lei/buc.

Pe masura ce oamenii au gasit noi forme de comunicare cu aceeasi viteza s-au dezvoltat si noile forme de ascultat.  Aceste noi forme insa au devenit organizate, sistematizate si s-au constituit grupuri specializate in ascultare. s-a ajuns la nivelul ca 5 vorbesc 3 asculta: unul asculta, unul imprima si unul interpreteaza.

Secolul 21 a atins apogeul in materia ascultarii si supravegherii audio video: toata lumea vorbeste si toti sunt ascultati!!! In curand trebuie sa se gaseasca o solutie:

1. Ori va trebui sa descoperim naibii odata martienii ca sa se poata aloca un martian de ascultare la fiecare vorbitor ( pe un umar ingerasul, pe un umar monitorul),

2. Ori inventam un sistem ca la sfarsitul fiecarei luni, fiecare sa-si transmita stenograma convorbirilor in format electronic la biroul de monitorizare. Asa, ca declaratiile lunare de la fisc.

Cred ca varianta 2 este mai buna din punct de vedere economic: putem reduce cu mai mult de 25% personalul alocat supravegherii si din economia obtinuta crestem PIB-ul, iar FMI-ul nu va avea nimic impotriva maririi pensiilor si salariilor taiate anterior…

 

Advertisements