In urma cu 25 de ani Ursul brun, fiind pe cale de disparitie, traia in rezervatii. Aici avea totul asigurat: barlog spatios, hrana din belsug, miere,  hectare de padure prin care sa alerge nestingherit, paza la poarta rezervatiei. Ce mai, tot ce trebuie pentru ca urusul sa traiasca bine si sa se dezvolte armonios!

Dupa revolutia din ’89, Ursul brun s-a trezit deodata liber. Liber, liber, dar…Unde e hrana, unde e mierea, de ce a fost invadata padurea de tot felul de omuleti?

Pentru Ursul brun libertatea n-a fost ceea ce se astepta sa fie. Ce-i de facut? Pai sa vedem…Avem statura, avem valoare, avem putere…Bun, pai atunci hai sa vedem unde-i mierea! Si, adulmecand el asa in aer, a luat usor urma mierii. Drumul l-a condus taman catre borcanele cele mai mari si mai gustoase: la primarii, la consilii judetene, la guvern, la presidentie…

Se stie ca ursul nu traieste in haita. Ursul isi creste puii si apoi acestia isi aleg un alt teritoriu pe care il vor domina. Asa se intampla ca primul Urs brun care a ajuns la borcanul cu miere si-a crescut “Ursuletul” si apoi i-a dat un teritoriu pe care sa-l controleze si sa colecteze mierea lui proprie si personala, pe persoana animala.

In 25 de ani, pe nevazute, intreg spatiul carpatic s-a umplut de Ursi bruni. Europa e in delir: Romania a reusit salvarea speciei de la pieire si are in acest moment cea mai mare comunitate de Ursi bruni din lume!!!Ca premiu pentru aceasta realizare i-au fost acordate borcane suplimentare de miere.  Delirul n-a tinut mult insa. Cand s-a prins draga Europa ca Ursii bruni s-au inmultit atat de tare incat, nemaiavand resurse suficiente de trai acasa, vor ataca spatiile din jur, s-a gandit sa ia masuri de protectie: controlul cantitatii si calitatii mierii, reducerea suplimentului. S-a ajuns pana la verificarea cantitatii de miere pe care o consuma fiecare Urs brun.

Naspa!  Concluziile la prima vedere au fost ca unii Ursi bruni au consumat mai multa miere decat era necesar si, nu doar atat, dar au ascuns in barlog rezerve importante…Cum Ursul brun n-a prea vrut sa renunte la rezerve, s-a decis trecerea la reducerea controlata a populatiei de Ursi bruni…( Asa au aparut ANI si DNA!…)

De acord, ca tare se inmultisera, dar imoral atata timp cat nu stim cine detine telecomanda de control…

Advertisements