Masurile punitive aplicate persoanelor care au savarsit infractiuni nu au drept scop indepartarea “forever”a persoanei din societate. Pedepsele aplicate acestora au un rol sanctionator pentru fapta comisa si de reeducare si redare societatii. Odata stabilita si executata pedeapsa, persoana condamnata se intoarce in societate si-si continua viata fara a fi limitata in drepturile sale.

Nu e moral si nici sanatos ca, dupa ce omul si-a ispasit pedeapsa, societatea sa-l marginalizeze. In cazul acesta ar trebui sa  facem  un ghetou al proscrisilor.

Nu e moral si nici sanatos ca, dupa ce omul care a gresit a platit, sa-l ocolim de parca ar avea raie, ca n-are!

Am urmarit o campanie electorala in care singurele “programe” au fost numararea “penalilor” adversarului. Acesta e nivelul.

Rezultatul s-a vazut.

Ma bucur. Ma bucur ca au disparut din peisaj mare parte din cei care, neavand argumente, arunca simplu : Penalule!

S-au gandit acesti politicieni la efectul pe care-l are asupra maselor acest apelativ? Le-a trecut prin cap ca, dincolo de coruptii la care fac referire, in tara asta sunt j’de mii de “penali”? S-au gandit ca atitudinea de respingere si eliminare a adversarilor lor are ca efect respingerea si eliminarea din societate a oricarei alte persoane care a comis o infractiune? S-au gandit ca satul va izola batranul care a furat o gaina? Eu nu spun ca e bine sa furi o gaina, dar, daca ai platit pentru fapta, societatea trebuie sa te reintegreze si sa-ti dea toate drepturile personale si cetatenesti.

Nimeni nu are dreptul sa interzica drepturi civile unui condamnat dupa ce s-a efectuat justitia legala. Nu se poate erija nimeni in judecator suprem in afara sistemului judiciar.

Rolul societatii este acela de a-l reintegra pe condamnat si a-l sprijini in adaptarea la viata sociala in spiritul respectarii valorilor sale.

Cand ai TBC medicii te izoleaza trei saptamani si apoi te trimit inapoi la viata ta.

Infractiunea nu este o boala. Nu se ia. Condamnatul are drepturi si libertati de care, daca instantele nu au dispus altfel, beneficiaza fara drept de apel si sunt opozabile erga omnes, nu conteaza daca acest omnes este cersetor sau imparat.

 

 

Advertisements